Tpf heeft in het eerste kwartaal van 2020 een rendement behaald van -5,9%. De meeste beleggingen rendeerden negatief doordat beleggers de gevolgen van het COVID-19 virus op de vooruitzichten voor bedrijven en overheden inprijsden. De rente is in het eerste kwartaal scherp gedaald. Dat is slecht voor de dekkingsgraad maar goed voor het rendement. Staatsobligaties zijn vaak een veilige haven voor beleggers, maar de golf aan aangekondigde steunmaatregelen die door Eurozone landen werd afgekondigd deed beleggers vrezen voor de houdbaarheid van overheidsschulden. Daardoor profiteerde een aanzienlijk deel van de matching portefeuille, die Tpf’s meest veilige beleggingen bevat, maar beperkt van de rentedaling.

Beleggingen met meer risico kregen de hardste klappen. Daarbij gaat het om bedrijfsobligaties, high yield bedrijfsobligaties, maar vooral om aandelen en vastgoed. Vooral bij aandelen speelde mee dat Tpf relatief veel belegt in banken en industriële bedrijven. Die werden harder geraakt dan bijvoorbeeld IT-bedrijven en medicijnfabrikanten.

Tpf heeft met name in maart geprobeerd de schade beperkt te houden, onder meer door minder in aandelen te beleggen dan gewoonlijk. Dat gebeurde door extra voorzichtig te herbalanceren naar onze normportefeuille. Die maatregel dempte de krimp van de beleggingsportefeuille enigszins.

Meest recente nieuws

23 april 2024

1e kwartaalbericht 2024

De financiële positie van Mediahuis Nederland Pensioenfonds (Mhpf) veranderde in het eerste kwartaal als gevolg van stijgende aandelenkoersen.
Lees meer
15 april 2024

Mhpf zoekt twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht

Mhpf is op zoek naar twee nieuwe leden voor zijn Raad van Toezicht (RvT). De vacatures betreffen de ...
Lees meer
14 februari 2024

Wijziging in de Keesing pensioenregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 heeft  Keesing Media Group een nieuwe overeenkomst voor de uitvoering van de pensioenregeling afgesloten ...
Lees meer