Mhpf heeft in het tweede kwartaal van 2022 een rendement behaald van -10,9%. Uitgezonderd infrastructuur en vastgoed eindigden alle beleggingen in de min. De grootste waardedalingen waren opnieuw het gevolg van de snel oplopende rente: langlopende obligaties en renteswaps in de matching-portefeuille. Die werd daardoor 14,5% minder waard. Mhpf heeft in het licht van de rentestijgingen de afdekking van het renterisico in het tweede kwartaal aangepast tot een niveau van 60%.

Aandelen en bedrijfsobligaties kregen flinke klappen door de oplopende rente, die financieringskosten opjaagt, en door de verslechterde winstvooruitzichten. Ook de mogelijkheid dat energie-intensieve sectoren in Europa komende winter minder kunnen produceren, had merkbare invloed. De grootste negatieve invloed kwam echter van Amerikaanse technologiebedrijven.

Mhpf dekt het risico dat de dollar verzwakt ten opzichte van de euro deels af. In het tweede kwartaal verzwakte de euro juist, waardoor de valuta-afdekking bijdroeg aan het negatieve rendement.

In het eerste kwartaal leed Mhpf ook al verlies op de beleggingen, waardoor de rendementsteller na zes maanden op -16,7% staat.

Meest recente nieuws

23 april 2024

1e kwartaalbericht 2024

De financiële positie van Mediahuis Nederland Pensioenfonds (Mhpf) veranderde in het eerste kwartaal als gevolg van stijgende aandelenkoersen.
Lees meer
15 april 2024

Mhpf zoekt twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht

Mhpf is op zoek naar twee nieuwe leden voor zijn Raad van Toezicht (RvT). De vacatures betreffen de ...
Lees meer
14 februari 2024

Wijziging in de Keesing pensioenregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 heeft  Keesing Media Group een nieuwe overeenkomst voor de uitvoering van de pensioenregeling afgesloten ...
Lees meer