Het vermogen van het pensioenfonds is zo’n 1,2 miljard euro, oftewel 1.200 miljoen euro. Wat een ongelooflijke hoop geld, denk ik elke keer als ik dat bedrag zie. Toch is Tpf een kleintje in de wereld van Nederlandse pensioenfondsen. Vele fondsen hebben vermogens van tientallen tot honderden miljarden euro’s.

Maar van wie is dat geld eigenlijk, vragen veel deelnemers zich af. Is het van de werkgever (Mediahuis of Keesing) want die hebben de premies toch betaald? Of is het geld van de gepensioneerden en kan de pot opraken zodat jongere werkenden niets meer krijgen?

 

Om met de laatste vraag  te beginnen: het fondsvermogen is van álle deelnemers: gepensioneerden, mensen die ooit werkten bij het concern en huidige werknemers. Voor ieder is en wordt een eigen aanspraak op pensioen opgebouwd die niet door anderen kan worden  opgesoupeerd.

Ook kan de werkgever niet aan het fondsvermogen komen. Het pensioenfonds Tpf is een zelfstandige stichting met een eigen bestuur en een eigen bankrekening. De werkgever kan en zal nooit toegang hebben tot de rekeningen van het fonds.

Ik  begrijp goed dat er soms verwarring is over de zelfstandigheid van het pensioenfonds. De medewerkers van het fonds zitten tenslotte in het hoofdkantoor van TMG in Amsterdam. De inning van premies en uitbetaling van pensioenen verloopt via de vertrouwde salarisadministratie.

Tpf wordt gezien en ervaren als onderdeel van het concern. Het fonds is binnen het concern actief maar staat er formeel én praktisch buiten.  Dus het bestuur neemt zelfstandige beslissingen over de koers, over de beleggingen, over de risico’s. Het verantwoordingsorgaan waarin zowel de werkgever, de werknemers als de gepensioneerden een stem hebben, kijkt kritisch over de schouder van het bestuur mee.

De zelfstandigheid van het fonds is stevig verankerd in regels en wetgeving. Het bestuur is verantwoordelijk voor het zo goed mogelijk beheren van de premies die door alle deelnemers zijn ingelegd en worden ingelegd. Bij dat vermogen kan niemand komen want dat geld is voor u, de deelnemers aan Tpf.

Meest recente nieuws

23 april 2024

1e kwartaalbericht 2024

De financiële positie van Mediahuis Nederland Pensioenfonds (Mhpf) veranderde in het eerste kwartaal als gevolg van stijgende aandelenkoersen.
Lees meer
15 april 2024

Mhpf zoekt twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht

Mhpf is op zoek naar twee nieuwe leden voor zijn Raad van Toezicht (RvT). De vacatures betreffen de ...
Lees meer
14 februari 2024

Wijziging in de Keesing pensioenregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 heeft  Keesing Media Group een nieuwe overeenkomst voor de uitvoering van de pensioenregeling afgesloten ...
Lees meer