Tpf heeft in het derde kwartaal van 2019 een rendement behaald van 5,6%.  Dat volgt op een rendement van 12,7% over de voorgaande twee kwartalen. Daarmee komt het rendement over de eerste negen maanden op 19,1%. Alle beleggingen droegen positief bij aan dit kwartaalrendement. Verreweg de belangrijkste bijdrage kwam van de afdekking van het renterisico. In het derde kwartaal daalde de lange rente versneld. De pensioenverplichtingen namen daardoor met bijna 10% toe. Tpf dekt dat renterisico deels af. Op de beleggingen die bedoeld zijn voor die afdekking boekte Tpf een vergelijkbaar rendement. Dit is de matching-portefeuille, en bevat de minst risicovolle beleggingen.

Tpf dekte het renterisico ongeveer even veel af als in het voorgaande kwartaal: 58%.

In de return-portefeuille (aandelen, high yield obligaties en vastgoed) presteerde vooral vastgoed goed. Vastgoed is relatief rentegevoelig en profiteerde met een rendement van 4,3% dan ook van de rentedaling in het derde kwartaal. Aandelenkoersen stegen met 2,7%. De beleggingsmix is in het derde kwartaal licht gewijzigd: in september heeft Tpf de aandelenbeleggingen bewust iets afgebouwd. In oktober is Tpf daarmee doorgegaan. Per 30 september was bijna 34% van de portefeuille belegd in aandelen en vastgoed, tegenover 35% een kwartaal eerder.

Meest recente nieuws

23 april 2024

1e kwartaalbericht 2024

De financiële positie van Mediahuis Nederland Pensioenfonds (Mhpf) veranderde in het eerste kwartaal als gevolg van stijgende aandelenkoersen.
Lees meer
15 april 2024

Mhpf zoekt twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht

Mhpf is op zoek naar twee nieuwe leden voor zijn Raad van Toezicht (RvT). De vacatures betreffen de ...
Lees meer
14 februari 2024

Wijziging in de Keesing pensioenregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 heeft  Keesing Media Group een nieuwe overeenkomst voor de uitvoering van de pensioenregeling afgesloten ...
Lees meer