Even de tank van de auto volgooien. Oef… dat is duur. Je bent zo maar negen tientjes kwijt. En als ik tussen de stoelen een tankbonnetje van vorig jaar vind, zie ik dat ik toen zes tientjes betaalde voor ongeveer dezelfde hoeveelheid benzine.

Het blijft niet bij tanken want àlles wordt snel duurder: boodschappen bij de supermarkt, de verzekeringen, energie en kleding. Iedereen ervaart de gevolgen van deze algemene prijsstijging (de inflatie) want als het inkomen niet stijgt, kun je steeds minder kopen. En juist daarom willen pensioenfondsen de pensioenen aanpassen aan de inflatie zodat de koopkracht gelijk blijft. Natuurlijk is dat direct van belang voor onze gepensioneerden die elke maand  een pensioen ontvangen. Maar aanpassing, de toeslag , is ook van belang voor werkenden want door een toeslag groeit de aanspraak op het pensioen dat zij ooit gaan ontvangen.

Helaas hebben vrijwel alle pensioenfondsen in de afgelopen jaren het pensioen niet kunnen ophogen omdat de financiële resultaten onvoldoende waren. Maar langzaam verbetert dat beeld; de angst dat pensioenen moeten worden verlaagd, is al weg. Overigens is verlaging van het pensioen gelukkig nooit een scenario geweest dat Mhpf moest doorvoeren.

Is het herstel van Mhpf voldoende om de pensioenen iets te verhogen zodat de inflatie deels wordt goedgemaakt? Ik weet dat niet. Pas eind van het jaar neemt het bestuur een besluit over de toeslag.

We hopen natuurlijk wél dat de pensioenen omhoog kunnen. Daarom beleggen we een beetje gewaagd zodat we op lange termijn meer verdienen en de pensioenen eerder kunnen verhogen.

Op een toeslag kunnen we wel hopen, maar niet op rekenen. Waar we wel op kunnen rekenen, is de voortgaande stijging van de prijzen. Als ik langs de benzinepomp rijd, zie ik dat de benzine weer een paar cent duurder is geworden. Zucht.

Meest recente nieuws

09 november 2023

Foto-impressie van Mhpf gepensioneerdendag 2023

Lees meer
07 november 2023

Gepensioneerdendag zeer geslaagd

Het Van der Valk Hotel Zuidas was zaterdag 4 november j.l. opnieuw het toneel voor de gepensioneerdendag van ...
Lees meer
02 november 2023

Pensioen3daagse 7 t/m 9 november

Van 7 t/m 9 november vindt voor de 13e keer de Pensioen3daagse plaats. Veel werkgevers, pensioenaanbieders en -adviseurs doen ...
Lees meer