Even de tank van de auto volgooien. Oef… dat is duur. Je bent zo maar negen tientjes kwijt. En als ik tussen de stoelen een tankbonnetje van vorig jaar vind, zie ik dat ik toen zes tientjes betaalde voor ongeveer dezelfde hoeveelheid benzine.

Het blijft niet bij tanken want àlles wordt snel duurder: boodschappen bij de supermarkt, de verzekeringen, energie en kleding. Iedereen ervaart de gevolgen van deze algemene prijsstijging (de inflatie) want als het inkomen niet stijgt, kun je steeds minder kopen. En juist daarom willen pensioenfondsen de pensioenen aanpassen aan de inflatie zodat de koopkracht gelijk blijft. Natuurlijk is dat direct van belang voor onze gepensioneerden die elke maand  een pensioen ontvangen. Maar aanpassing, de toeslag , is ook van belang voor werkenden want door een toeslag groeit de aanspraak op het pensioen dat zij ooit gaan ontvangen.

Helaas hebben vrijwel alle pensioenfondsen in de afgelopen jaren het pensioen niet kunnen ophogen omdat de financiële resultaten onvoldoende waren. Maar langzaam verbetert dat beeld; de angst dat pensioenen moeten worden verlaagd, is al weg. Overigens is verlaging van het pensioen gelukkig nooit een scenario geweest dat Mhpf moest doorvoeren.

Is het herstel van Mhpf voldoende om de pensioenen iets te verhogen zodat de inflatie deels wordt goedgemaakt? Ik weet dat niet. Pas eind van het jaar neemt het bestuur een besluit over de toeslag.

We hopen natuurlijk wél dat de pensioenen omhoog kunnen. Daarom beleggen we een beetje gewaagd zodat we op lange termijn meer verdienen en de pensioenen eerder kunnen verhogen.

Op een toeslag kunnen we wel hopen, maar niet op rekenen. Waar we wel op kunnen rekenen, is de voortgaande stijging van de prijzen. Als ik langs de benzinepomp rijd, zie ik dat de benzine weer een paar cent duurder is geworden. Zucht.

Meest recente nieuws

13 september 2022

Beleidsdekkingsgraad loopt in augustus op naar 122,0%

Inflatie en rentes blijven oplopen
Lees meer
05 september 2022

Mhpf verhoogt pensioenen per 1 oktober 2022

2,03% erbij voor alle deelnemers.
Lees meer
21 juli 2022

Beleggingsrendement Mhpf in tweede kwartaal -10,9%

Inflatie, recessie-angst en oplopende rente doen invloed gelden
Lees meer