Het principeakkoord over de vernieuwing van pensioenstelsel dat sociale partners en het kabinet begin deze week hebben gesloten is een belangrijke stap op weg naar een stelsel dat ook in de toekomst houdbaar is. Het bestuur van Tpf onderzoekt hoe de nieuwe maatregelen voor zijn deelnemers gaan uitpakken.

Behalve over de vernieuwing van het pensioenstelsel zijn partners het in principe eens geworden over een minder snelle stijging van de AOW -leeftijd, een arbeidsongeschiktheidsverzekering voor zelfstandigen en over een pakket maatregelen dat het voor iedereen mogelijk moet maken om gezond werkend het pensioen te bereiken. Ook voor mensen met zwaar werk.

Het huidige pensioenstelsel past niet goed meer bij de veranderende arbeidsmarkt waarin vergrijzing en flexbanen de toon zetten. Door de lage rente en de oplopende levensverwachting kunnen bovendien pensioenen al jaren niet met de inflatie worden verhoogd en dreigen er zelfs kortingen.

De Pensioenfederatie, waarvan Tpf lid is, roept minister Koolmees (Sociale Zaken) op om sociale partners en pensioenfondsen voldoende ruimte te geven om tot maatwerk-oplossingen te komen. De fondsen tonen immers grote verschillen in omvang en samenstelling van het deelnemersbestand, de omvang van het vermogen en de stand van de dekkingsgraad . De pensioenfondsbesturen moeten bij de keuze voor een nieuw pensioencontract een evenwichtige afweging van belangen van álle partijen in een pensioenfonds kunnen maken.

AOW-tool

Wilt u weten wanneer u volgens de nieuwe pensioenplannen AOW krijgt? Kijkt u dan snel op de AOW-tool.

Meest recente nieuws

23 april 2024

1e kwartaalbericht 2024

De financiële positie van Mediahuis Nederland Pensioenfonds (Mhpf) veranderde in het eerste kwartaal als gevolg van stijgende aandelenkoersen.
Lees meer
15 april 2024

Mhpf zoekt twee nieuwe leden voor Raad van Toezicht

Mhpf is op zoek naar twee nieuwe leden voor zijn Raad van Toezicht (RvT). De vacatures betreffen de ...
Lees meer
14 februari 2024

Wijziging in de Keesing pensioenregeling vanaf 1 januari 2024

Vanaf 1 januari 2024 heeft  Keesing Media Group een nieuwe overeenkomst voor de uitvoering van de pensioenregeling afgesloten ...
Lees meer